Wijkbezoek Zurenborg: Koen Kennis heet je welkom

Op 1 februari 2023, over deze onderwerpen: District Antwerpen, Buurt- en wijkwerking, Wijkbezoek: De N-VA in uw buurt

Zaterdag 4 februari staat vanaf 10.30 uur onze N-VA tent opgesteld voor het wijkbezoek in Zurenborg.

Buurtbewoner en tevens ook schepen Koen Kennis verwelkomt je graag in zijn wijk. 

Koen is van jongsafaan gebeten door de politiek. In 1995 zetelde hij voor de Volksunie in de partij- en districtsraad (Borgerhout). Lid van de N-VA werd hij in 2001, waarmee hij 1 van de wegbereiders mag genoemd worden. Momenteel zetelt hij nog steeds in de partijraad, is hij bestuurslid van N-VA Stad Antwerpen en N-VA District Antwerpen. De Antwerpenaar kent hij sinds 2013 als schepen voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie. 

< Je woont al 25 jaar in Zurenborg. Wat trekt je aan in de wijk?

Zurenborg staat bekend als een levendige buurt, en dat klopt. De cafeetjes en restaurants geven de buurt een speciaal cachet, een centrum weg van ’t centrum. Tegelijk ervaar ik het ook nog steeds als een echte woonbuurt. Dan weet je meteen de reden waarom mijn echtgenote en ik destijds voor Zurenborg kozen, en het bleek ook de goede keuze om onze 2 dochters op te voeden. En nog een voordeel:  als Zurenborger ben je de stad net zo snel in als uit.

< Hoe spendeer je momentje vrij in jouw buurt?

Met mijn drukbezette agenda zou ik zeggen ‘mijn sofa’ of ‘mijn tuintje’ (grapt hij). Uiteraard ga ik ook wel eens uit eten in de buurt, al ik ben toch ook blij met de optie uithalen.

< Wat zijn jouw favoriete plekjes in de buurt?

Ik heb een boon voor alle horecaondernemers in buurt, in al hun diversiteit. Wat dat betreft, is Zurenborg echt gezegend. Tegelijk wil ik graag vooruit kijken op toekomstige ontwikkelingen in de wijk. Het Spoorpark, tussen de Draakplaats en het Luitenant Nayaertplein in Borgerhout, maakt dat er straks een groene, conflictvrije kruising van de Plantin en Moretuslei komt voor fietsers en wandelaars. Toch wel iets om naar uit te kijken. 

< Hoe heb je je buurt zien evolueren?

Er is meer horeca bijgekomen, in die mate zelfs dat Zurenborg ook bezoekers van buiten de wijk aantrekt, zelfs internationale toeristen die naar de architectuur in en rond Cogels Osylei komen kijken. Tegelijk is het karakter als woonbuurt al die jaren intact gebleven.  Als stad hebben we er altijd over gewaakt de leefbaarheid voor de bewoners te garanderen, en ik denk dat we daarin geslaagd zijn.

< Welke verbetering zou je nog willen realiseren?

De parkeerdruk op Zurenborg is hoog, niet alleen voor auto’s, maar ook voor fietsen. Daar werken we hard aan, door actief op zoek te gaan naar buurtparkings. Daar zou ik er graag meer van willen zien, zodat we meer ruimte kunnen vrijmaken op onze straten en pleinen.

< Hoe ervaar jij jouw impact als mandataris?

Ik ben nu al 10 jaar schepen met dezelfde bevoegdheden, waarvan mobiliteit de meest zichtbare is. Iedereen heeft er ook een mening over. Ik denk dat de Antwerpenaar het verschil wel ziet, en zelfs deel uitmaakt van de verandering. We legden heel wat nieuwe fietsinfrastructuur aan, we werkten onveilige punten en missing links weg, zodat de keuze voor de fiets om je te verplaatsen in de stad voor steeds meer mensen vanzelfsprekend wordt. De cijfers over het stijgende aantal fietsers spreken boekdelen. En we doen dat zonder de auto in de ban te slaan, is iets waar ik wel trots op ben.  De eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat ik mezelf af en toe een toverstokje toewens om alles sneller vooruit te doen gaan. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is