Wijkbezoek Zuid: schepen Annick De Ridder in de kijker

Op 31 januari 2024

Kom naar het N-VA wijkbezoek op zaterdag 3 februari, deze keer op Zuid (Kasteelpleinstraat), en stel al je vragen aan:

Annick De Ridder is Vlaams parlementslid voor de N-VA. Na de lokale verkiezingen van 2018 werd ze ook Antwerps schepen. Ze is bevoegd voor Haven, Ruimtelijke Ordening, Stadsontwikkeling en Patrimonium. Daarnaast is ze voorzitter van AG Vespa, het autonome gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten in Antwerpen.

Op 22 april 2022 brengt Annick De Ridder de drie jaar durende fusiegesprekken tussen de haven van Antwerpen en Zeebrugge tot een goed einde en wordt ze voorzitter van de raad van bestuur van de fusiehaven Port of Antwerp-Bruges, dé economische motor van Vlaanderen.

< Je woont bijzonder lang oep 'T Zuid zoals we zeggen in de volksmond. Wat maakt deze levendige buurt voor jou zo uniek?
Ik woon al een groot deel van mijn leven op het Antwerpse Zuid, meer bepaald vlakbij de Marnixplaats. Niet enkel is het daar altijd gezellig druk vanwege de vele café’s die deze plek rijk is; ook de vele restaurants in de wirwar van straten daarrond zorgen voor een permanente leuke sfeer. In het midden van het plein staat het monument van Schelde Vrij en dat is uiteraard één van mijn favoriete monumenten als schepen van de haven. Iets verderop ligt het weldra voltooide Zuidpark, ons allereigenste Antwerpse Central Park. Wat wil een mens nog meer? Leven in de brouwerij en een park vlakbij?

< Welke verbeteringen zou je nog willen realiseren?
Als je schepen bent is het natuurlijk je doel je stad nog beter te maken. Op het Zuid hebben we deze legislatuur serieus onze handen uit de mouwen gestoken. In plaats van de betonnen vlakte die de Gedempte Zuiderdokken waren, verrijst nu het Zuidpark. De Scheldekaaien zijn ter hoogte van Antwerpen Zuid ook prachtig herontwikkeld. Aan Nieuw-Zuid zal trouwens ook een park naast de Schelde aangelegd worden. Kortom, op het Zuid geen gebrek aan stadsontwikkelingsprojecten die vol inzetten op vergroening. Op deze lijn willen we dan ook absoluut verder werken de komende legislatuur.

< Hoe ben je aanwezig in je buurt?
Ik probeer zoveel mogelijk te luisteren naar de bekommernissen van alle districten van de stad Antwerpen. Natuurlijk ben je vaker aanwezig in je eigen wijk, net omdat je er woont en naar de winkel gaat bijvoorbeeld. Dan word je inderdaad al eens als mandataris bekeken of aangeklampt, maar op het Zuid ben ik toch vooral buurtbewoner. Een buurtbewoner die graag alle nieuwe restaurants, winkels, café’s uitprobeert. Zo raak ik in gesprek met de ondernemers achter die zaken en de buurtbewoners en krijg ik op een fijne en vooral informele manier een goed beeld van wat er lokaal reilt en zeilt.

< Hoe ervaar jij jouw impact als mandataris?
Het is een groot voorrecht om de burgers van onze stad te mogen vertegenwoordigen. Ik zie mezelf dan ook in de eerste plaats als ‘civil servant’. Ik sta ten dienste van de burger en voor die burger wil ik, binnen mijn bevoegdheden, van Antwerpen nog meer een aangename stad maken om te wonen, werken en rondwandelen. We zetten in Antwerpen ook in op een investeringsvriendelijk klimaat zowel voor stad als haven. Zo maken we dat onze stad bruist en worden er jobs gecreëerd, en dat is alleen maar goed nieuws.

< Wat verbaast jou het meest als lokale politica?
Soms denk ik: “dit is echt een mooi project, een zeer positief verhaal voor de buurt, hier kan niemand tegen zijn.” En toch vindt er altijd wel iemand iets om zuur op te reageren of zelfs om naar de rechtbank mee te stappen. Concreet voorbeeldje: op het deel Nieuw Zuid van de Scheldekaaien leggen we een park aan waar oorspronkelijk niets dan beton te zien was. Na een heel voortraject en veel inspraakmomenten met de buurt blijkt er nu toch een actiegroep opgericht tegen dat park en dan vooral de bomen daarin. Dergelijke zaken begrijp ik gewoonweg niet.

< Wie is voor jou een goed voorbeeld?
Het is hoogstwaarschijnlijk een huizenhoog cliché, maar als je het over politiek hebt, blijft onze burgemeester, Bart De Wever, een ijzersterke politicus en een voorbeeld dus. Plichtsbewust, gedreven, intelligent, grappig, … Het is een voorrecht om nauw met hem samen te mogen werken.

Schepen Annick De Ridder is tweede kandidaat op Vlaamse verkiezingslijst. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is