Wijkbezoek Zuid: bewoonster in de kijker Annemie Demeyer

Op 26 januari 2024
Annemie Demeyer

Annemie werd in 2013 lid van N-VA en kort daarna bestuurslid van N-VA district Antwerpen.
Vandaag is ze raadslid in de districtsraad, waar zij samen met o.a. districtsburgemeester Paul Cordy, districtsschepen Charlie Van Leuffel en de andere raadsleden ons district vertegenwoordigt. 

Annemie aan het woord: "Ik woon al ongeveer 45 jaar op ’t Zuid en heb deze buurt zien evolueren van een rustige buurt naar een hotspot voor horecabezoekers. De horecazaken van de buurt worden vooral bezocht door mensen van buiten de stad en toeristen maar zijn ook voor de bewoners aangename plekken om te vertoeven met een hapje en een drankje. Sinds de heropening van het KMSKA is de buurt echt gekend tot in het buitenland."

< Waarom is jouw buurt het leukst om in te wonen?

Het Zuid is de leukste wijk van Antwerpen. Op ’t Zuid heb je rustige brede straten met mooie herenhuizen en tegelijk moet je niet ver gaan om deel te nemen aan het bruisende stadsleven. Naast oneindig veel restaurants en café’s vind je er ook leuke winkels. Er zijn de laatste tijd prachtige parken bijgekomen om heerlijk rustig in te vertoeven of kinderen te laten spelen. Ook de nieuw aangelegde Scheldekaaien zijn zalig om te fietsen, te wandelen of gewoon rustig te genieten van het zicht op de Schelde. Voor mensen die van cultuur houden is dit ook de ideale plek. Met enkele topmusea is dit het artistiek hart van Antwerpen.

< Hoe spendeer jij je momentje vrij in jouw buurt?

Ik geniet in onze buurt het liefst van de vele restaurants en café’s, samen met familie en vrienden. Ook een wandeling of een rustig fietstochtje op de Scheldekaaien kan je een volledig ontspannen gevoel geven.

< Welke verbeteringen zou je nog willen realiseren?

Ik zou onze buurt voor de bewoners leefbaar willen houden en oplossingen willen zoeken voor de parkeerproblemen die ze dagelijks ondervinden. Er zijn onlangs 2 mooie grote parkings onder de gedempte zuiderdokken bijgekomen die de parkeerdruk kunnen verminderen. Een mooie balans tussen het enerzijds bruisende nacht- en horecaleven, de museumbezoekers en anderzijds de rust en leefbaarheid voor de bewoners vinden met wederzijds respect voor elkaars noden.

< Hoe ben je aanwezig in je buurt/als mandataris?

Omdat ik al enkele decennia in de buurt woon kennen veel bewoners me en word ik vaak aangesproken. Ik probeer steeds iets te doen met hun meestal terechte bekommernissen en die door te spelen naar de bevoegde diensten of mandatarissen.

< Hoe ervaar jij jouw impact als mandataris?

Ik ben blij dat ik toch enkele zaken heb kunnen realiseren, zo zijn o.a. de oversteekplaatsen van de Leopold De Waelplaats veel toegankelijker gemaakt voor rolstoelgebruikers en buggy’s. Ook het plein voor het KMSKA werd verfraaid en de gebarsten tegels werden verwijderd.

< Wat is je politieke drijfveer?

Als raadslid bekommer ik me steeds meer over de stadsvlucht. Ik begrijp mensen die beslissen om wat landelijker te gaan wonen, maar toch is dat op vele vlakken een slechte zaak en zouden we moeten evolueren naar juist een tegenovergestelde beweging. Daarom hoop ik dat ik ooit iets kan betekenen om de bewoners van het ganse district een aangenamer en kwaliteitsvoller leven te geven, zodat ze met volle goesting hier blijven wonen.

< Omschrijf je andere activiteiten buiten de districtsraad? Zit je in een raad van bestuur, ben je voorzitter, 

Ik was ongeveer 10 jaar lid van de raad van bestuur AG Kinderopvang, tot deze ontbonden werd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is