Wijkbezoek Haringrode (Groenkwartier)

Op 1 oktober 2023, over deze onderwerpen: Wijkbezoek: De N-VA in uw buurt

Engagement om een betere toekomst uit te bouwen. Als voorzitter van district Antwerpen, raadslid district Antwerpen en lid partijraad is dat voor Bart Steyaert een dagdagelijkse bezigheid om vooral district Antwerpen en stad Antwerpen mooier en beter te maken.

< Wat maakt de wijk Haringrode voor jou zo uniek? 
Ik woon ondertussen al meer dan 6 jaar in het Groen Kwartier in de wijk Haringrode. Je hoeft niet te vragen wat de buurt zo speciaal maakt. Iedereen kent het Groen Kwartier. Het is een stukje rust in een stadsgebeuren, met groen, vertier én uiteraard The Jane. Dat laatste maakt dat ook mensen buiten Antwerpen het Groen Kwartier goed kennen. Af en toe komt er een vliegtuig over waarvan je denkt “waar gaan die naartoe?”. Verder is het de rust zelve. En dat midden in een bruisende stad.

< Waarom is jouw buurt het leukst om in te wonen?
Haringrode is een heel speciale mix van mensen en huizen. Aan de ene kant heb je wat men noemt de kleinere of arbeiderswoningen, met daartussen ook wel wat herenhuizen.
Hier woont een gegarandeerde mix van mensen en nationaliteiten. Aan de andere kant vind je de Joodse gemeenschap terug, van de Isabellalei en de Belgiëlei tot de Lange Leemstraat en Cuperusstraat. Ook hier vind je die mix van woningen terug, maar dan eerder appartementen of herenhuizen. Een vrij momentje heb ik amper gezien de combinatie van eigen accountantskantoor en verantwoordelijkheden als voorzitter van de afdeling en raadslid in de buurt.

< Wat is de geheime tip in jouw buurt?
Sowieso is het Pakt altijd een aanrader met een biercafé, een pizzeria enz. Maar ik vertoef zeker ook graag in de rest van ons mooie, bruisende district. Het Zuid, het Eilandje, de Theaterbuurt, alles heeft zijn charmes en ligt op fietsafstand.

< Wat zou je nog graag willen zien verbeteren in jouw buurt?
De wijk Haringrode is een rustige buurt en heeft weinig verbeteringen nodig. Het zou fijn zijn moesten de werken aan het tweede gedeelte van de Boomgaardstraat beginnen en mocht er aandacht zijn voor de vele fietsen die achtergelaten worden of te smalle voetpaden door vuilzakken.

< Hoe ben je aanwezig in je buurt/als mandataris?
Voor mij is mijn politiek engagement ook mijn eeuwig aanwezig engagement. Ik ben in ons gebouw ook lid van de Raad van de VME en ik neem ook deel aan de vergaderingen in Ten Gaarde van het wijkcomité.

< Welke obstakels ondervind jij als mandataris?
Soms vind ik de impact als mandataris te beperkt. Omdat Haringrode als wijk nogal makkelijk en in orde is, valt er weinig te bruuskeren. Vandaar dat ik me als raadslid vooral toeleg op gans ons district. Ik ben per slot van rekening ook “districtsraadslid” dus dat lijkt me logisch.

Het meest frustrerende is dat mensen niet steeds kijken naar oplossingen. En, het gebrek aan respect. De manier waarop met ons openbaar domein wordt omgegaan door het wegwerpen van vuil of zelfs sluikstorten irriteert me mateloos. Er wordt ontzettend hard gewerkt door veel mensen aan dit probleem, maar er is een mentaliteitswijziging nodig. Dat gebrek aan respect zien we ook nog op andere vlakken. De houding in sociale media, brutaliseren onder jongeren én ouderen, enz.

Maar wat de wijk betreft, kan ik steeds rekenen op de hulp van bestuursleden Amina, Paul en Dré en bij het bussen ook van Rukmini en Sara. Fijn om zo’n goede ploeg te hebben!

< Wat verbaast jou het meest als lokale politicus?
Wat mij het meest verbaast, of teleurstelt, is het weggedeemsterd geloof van mensen in politiek. Ik heb er ook wel begrip voor omdat er zaken gebeuren die niet fijn zijn voor de gemeenschap. Maar als we ons allemaal afzetten tegen politiek, dan is er geen democratie meer. En ik huiver van die gedachte. Ik huiver van extremismen. Kunnen we allemaal ons steentje bijdragen, met respect? Voor een sociale, rechtvaardige samen-leving? Dat zou ik fijn vinden.

< Wie is voor jou een goed voorbeeld? 
Ik ga als grote voorbeeld toch onze burgervader nemen. Bart De Wever is een enorm slim man maar tegelijkertijd heel grappig. Los van het gegeven of iemand mee is met zijn ideeën, meestal brengt men wel respect op voor wie hij is en wat hij doet. Dat siert hem. Misschien te weinig als mens omdat hij weinig tijd heeft, maar zeker wel als politicus.

Bart Steyaert, districtsraadslid en voorzitter N-VA district Antwerpen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is