Antwerpen en districten winnen Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs 2016 voor speelweefselonderzoek

Op 26 mei 2016, over deze onderwerpen: Jeugd
Paul Cordy

Hoe richt je je openbaar domein veilig in voor kinderen en hoe geef je hen voldoende speelruimte. In een dichtbevolkte stad als Antwerpen is dat geen vanzelfsprekendheid. Begin van deze legislatuur bood schepen voor jeugd Nabilla Ait Daoud de mogelijkheid aan de verschillende districten om beroep te doen op een studiebureau en op de stedelijke jeugddienst om een rapport op te stellen voor die wijken met goede en haalbare adviezen voor verschillende wijken. Districtsvoorzitter – toen nog districtsschepen voor jeugd – Paul Cordy greep de kans aan om de meest dichtbevolkte wijken met de meeste kinderen en de minste openbare ruimte onder de loep te nemen.

Concreet gaf het district de opdracht aan het studiebureau om de wijken Noord en Kiel grondig onder de loep te nemen. Daarnaast werd er ook een beperkter rapport opgesteld voor de wijken Luchtbal en Linkeroever. Het opstellen van de rapporten gebeurde heel grondig en nam dan ook telkens meer dan een jaar in beslag. Naast de stedelijke diensten en het districtscollege werden vooral ook veel kinderen uit de wijken bevraagd. Het vele werk resulteerde in vier stevige adviezenbundels, met kleine en grote aanbevelingen om niet alleen meer speelruimte te voorzien – en in een wijk als Antwerpen-Noord is dat helemaal niet eenvoudig - maar ook om de verschillende speelruimtes op een kindvriendelijke manier met elkaar te verbinden met zogenaamde kindassen: straten die kinderen langs de meest verkeersveilige weg van het ene punt in de wijk naar het andere punt moeten brengen. Het Belgisch instituut voor Verkeersveiligheid was zo onder de indruk van het geleverde werk, dat Antwerpen de Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs 2016 in de wacht sleepte. 

De afgewerkte speelweefselonderzoeken zijn een mooi geschenk voor Cordula Van Winkel, die begin 2016 als districtsschepen voor jeugd aantrad. Zij zal de volgende jaren heel wat van de adviezen ook effectief in de praktijk omzetten. De leefomgeving voor de vele kinderen in de stad zal er aanzienlijk beter op worden. Maar ook voor de verdere inrichting van het openbaar domein bieden de adviezen veel goede en werkbare ideeën. Het district beschikt dankzij dit initiatief van de N-VA over een leidraad die de volgende jaren de stad een heel stuk leefbaarder zullen maken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is