Proficiat Luk Lemmens: 10 jaar Eerste Gedeputeerde

Op 7 december 2022

Lees hier de persoonlijke terugblik van Luk Lemmens op zijn heugelijke mijlpaal:


"Het is vandaag precies 10 jaar geleden dat ik mijn (eerste) eed als gedeputeerde van de provincie Antwerpen aflegde. En in die tien jaren heb ik enkele mijlpalen mee in de grond geslagen, waaronder de de hervorming van de provinciale werking en bevoegdheden naar aanleiding van de laatste, interne staatshervorming.
Ik moest daarbij van mijn geliefde bevoegdheid Cultuur afscheid nemen, maar heb steeds met overtuiging de boodschap uitgedragen dat de hervorming een meer gefocuste taakstelling met zich meebracht die de provincie enkel kon versterken.
En de inflatie- en energiecrisis hebben we nu aangegrepen als een uitdaging, een soort van kans, om te werken aan een nog scherpere focus op onze taakstelling. Waarbij we als een overheid tussen het grote Vlaanderen en de lokale besturen, die steeds meer taken krijgen, ervoor zorgen dat we voor beiden ondersteuning bieden, hetzij door provinciale beleidslijnen uit te zetten, hetzij door mee te zorgen voor een degelijke uitvoering van hun beleid.
Kortom, we staan met de ene voet in Vlaanderen en de andere bij de lokale besturen. Een brug als het ware. En dat sluit ook aan bij mijn professionele pad. Ik ben een bruggenbouwer.
Dat kan je letterlijk nemen, want de voorbije 10 jaren zijn de aanleg van fietsostrades, fietstunnels en –bruggen een speerpunt geweest. Ik geloof in de modal shift als antwoord op files (met alle economische schade vandien) en de klimaatuitdaging.
Maar dus ook figuurlijk; ik heb steevast vanuit mijn mandaat getracht om tussen mijn partij en de provincie een brug te slaan. Ook heb ik er altijd aandacht voor gehad om over de partijgrenzen een brug te slaan, of toch zeker niet op te blazen.
Ik draag mijn politieke kleur uit, maar geloof ook in overleg met coalitie- en andere gesprekspartners.
En nu is het weer tijd om verder te fietsen. Dank aan velen voor de interessante ontmoetingen, fijne samenwerking, mooie kansen en deuggdoende steun de voorbije 10 jaren!"

Luk Lemmens, Eerste gedeputeerde Provincie Antwerpen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is