OCMW onderzoekt bezittingen in het buitenland

Op 13 mei 2018
marco laenens

Marco Laenens zetelt nu al 17 jaar in de Antwerpse OCMW-raad. Tijdens de vorige legislatuur was hij de stuwende kracht achter de oprichting van een eigen controle en inspectiedienst bij het OCMW, de eerste in Vlaanderen. De resultaten van deze dienst zijn indrukwekkend, honderden dossiers leefloon konden in de voorbije jaren afgeschaft worden omdat er samenwoonst, zwartwerk of autohandel werd vastgesteld.

Geregeld stelde hij vast dat OCMW-klanten jaarlijks op vakantie terugkeerden naar hun thuisland. Er werd in veel dossiers mist gespuid over de verblijfsplaats. In verschillende landen kan het OCMW informatie bekomen over bezittingen in het thuisland. Voor de andere landen heeft het OCMW besloten om, na een openbare aanbesteding, een firma in te schakelen die samenwerkt met ambtenaren, notarissen, enz. om deze informatie te bekomen.
Door deze actie wordt elke klant met bezittingen door het OCMW op dezelfde manier beoordeeld. Bezit in binnen of buitenland moet immers opgegeven worden om te bekijken of iemand recht heeft op een leefloon, en ook op bijvoorbeeld een sociale woning.

 

Marco Laenens is OCMW-raadslid, ondervoorzitter van het Zorgbedrijf Antwerpen en voorzitter van de districtsraad Antwerpen


 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is