Nieuwjaarsboodschap 2021

Op 22 januari 2021, over deze onderwerpen: Corona crisis, District Antwerpen, Lokale straten en pleinen

Beste leden,

 

Namens het afdelingsbestuur willen wij jullie een gelukkig 2021 toewensen. In de eerste plaats wensen we jullie een goede gezondheid en hopen we dat we elkaar snel terug op een veilige en gezellige manier in levenden lijve kunnen zien.

Net zoals alle andere verenigingen hebben ook wij, het afdelingsbestuur van N-VA district Antwerpen, onze activiteiten moeten beperken vorig jaar.

Vorig jaar, 2020... Een jaar dat we in vele opzichten niet snel gaan vergeten, maar dat we liefst zo snel mogelijk willen vergeten.

De Corona-pandemie heeft iedereen verrast. Ons sociaal leven is stilgelegd. 

In dezelfde periode heeft onze partij echter niet stilgezeten. Onze nationaal voorzitter heeft getracht om, wat lang onmogelijk leek, mogelijk te maken. Een volwaardige federale regering op de been brengen met de N-VA. Alhoewel die optie reëel op tafel lag, hebben andere partijen ervoor gekozen om die optie niet te lichten en opnieuw een regering met een Vlaamse minderheid in het zadel te hijsen. Dat was een tegenslag, maar - ‘elk nadeel heb zijn voordeel’ – sinds die nieuwe federale regering aan het werk is, is onze positie als partij opnieuw duidelijk. De voorzichtige en discrete houding die tijdens onderhandelingsfases nodig zijn, kunnen we achter ons laten en ons terug duidelijk in de markt zetten.

Wij kijken 2021 alvast positief tegemoet. Want gelukkig zijn er ook zaken waar we kunnen naar uitkijken.

Kijken we vooral even naar ons eigen district en onze stad.

Er is ongelooflijk veel geïnvesteerd. In 2020 hebben we meer dan 300 miljoen euro in onze stad geïnvesteerd. Een ongezien hoog bedrag voor een lokale overheid. En er staat nog veel op stapel, heel veel. Geloof ons als we zeggen: Antwerpen wordt een andere stad. Of zoals onze burgervader het zegt: Antwerpen begint terug aan haar gouden eeuw.

Ondertussen zijn de zorgen i.v.m. de Noorderlijn achter de rug. Het waren moeilijke tijden voor het verkeer. Maar we zitten met een historisch mooie ondertunneling onder het Operaplein!

Er zijn zeer veel grote projecten lopende en komende. We noemen er enkele op:

  • De Via Sinjoor: door de heraanleg van de straten rond de Boerentoren en de Groenplaats krijgt Antwerpen haar boulevard van het Centraal-Station tot op de Kaaien. Een aangename wandelweg die twee poorten van onze stad, het Centraal Station en het Steen, met elkaar verbindt.
  • En eindelijk! De Groenplaats wordt vernieuwd. Iedereen die hier graag komt, is dit plein meer dan beu gezien. Het mag veel mooier. Ook hier komt er een vernieuwde parkeergarage voor veel fietsen en ook auto’s.
  • De nieuwe Kaaien RO: We hebben al een voorproefje gekregen met het stukje Kaaien aan het Zuid. Dit wordt volledig doorgetrokken tot aan het vernieuwde Steen, dat trouwens dienst zal doen als toeristisch ontvangstcentrum voor cruiseschepen en toeristen.
  • De nieuwe Kaaien LO: ook op Linkeroever wordt heel veel vernieuwd. Sint-Anneke wordt opnieuw een plek waar alle Antwerpenaars ontspanning kunnen vinden.
  • De Gedempte Zuiderdokken: wat een prestigeproject! We krijgen ons eigen ‘Central Park’.  De grote openluchtparking op het Zuid gaat ondergronds en maakt plaats voor een groot park. 
  • Niet vergeten: ons stadhuis, de Grote Markt nr 1 wordt dit jaar afgewerkt en onze kathedraal komt uit de steigers.

Maar ook de gewone straten worden aangepakt. Het budget dat deze legislatuur door het district wordt voorzien voor heraanleg van het openbaar domein beloopt 8 à 9 miljoen en op deze 2 legislaturen worden ongeveer 200 straten heraangelegd. 

Ondertussen werkt ons district ook aan ontharding, speelstraten, voetgangerszones (historisch centrum) en veiliger fietspaden en -oversteken.

Antwerpen verandert. En laat net dat onze uitdaging zijn om boven de Coronacrisis uit te stijgen. De Vlaamse Veerkracht zal zeker in onze Koekenstad te zien zijn. Wij zijn Antwerpenaren en dat zal geweten zijn. 

De Coronacrisis houdt ons in ons kot. Gelukkig is er uitzicht op beterschap. De eerste vaccins worden toegediend en we hebben opnieuw een perspectief om onze gezellige en levendige stad terug te beleven als voorheen. En zodra de Corona-pandemie  achter de rug is, kunnen we uitkijken naar een mooiere en veiligere stad. 

Laat ons de rug rechten, met Vlaamse veerkracht.

Hopelijk kunnen we ons zo snel mogelijk terug onderdompelen in onze florissante stad. Want een Antwerpenaar moet in een bruisende stad wonen en leven. Wij rekenen erop snel terug genieten van elkaars aanwezigheid op onze BBQ, op onze kaas- en bieravond, op een wijkbezoek of op één van onze bestuursvergaderingen. 

Aan al onze leden en aan alle Antwerpenaren: schol, op jullie gezondheid!

 

Namens het bestuur van N-VA district Antwerpen

Voorzitter Maarten Vanderhenst

Ondervoorzitter Bart Steyaert

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is