District Antwerpen pakt uit met ‘Beleef het mee’-kalender en zet troeven in de kijker bij bewoners

Op 12 juni 2019, over deze onderwerpen: District Antwerpen

Onlangs kregen alle inwoners van het district Antwerpen de allereerste ‘Beleef het mee’-kalender voor de komende zomer in de brievenbus. Deze kalender bundelt elk seizoen de leukste activiteiten in het district Antwerpen en is een eerste stap van het district om zich duidelijker te profileren bij de bewoners. Daarnaast pakt het district uit met een nieuwe visuele stijl. Uit een bevraging blijkt immers dat het voor veel bewoners niet altijd duidelijk is wat het onderscheid is tussen provincie, stad en district en welke dienstverlening ze van welke instantie kunnen verwachten. Ten slotte wil het district de troeven van zijn wijken in de kijker zetten met een campagne.

‘Beleef het mee’- kalender
Het district Antwerpen is, met net geen 200.000 inwoners, het grootste district van stad Antwerpen en bestaat uit postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060. In het hele district worden heel wat activiteiten georganiseerd. Uit een online-bevraging bij een 1000-tal inwoners bleek dat zij nood hebben aan een publicatie die een selectie van het uitgebreide aanbod in het district bundelt.

De handige ‘Beleef het mee’-seizoenskalender komt tegemoet aan deze nood. Charlie Van Leuffel, districtsschepen voor communicatie, legt uit: “De seizoenskalender is een overzicht van een groot deel van de evenementen die het district, samen met lokale cultuurhuizen en partners, organiseert. Alle inwoners kregen onlangs de eerste kalender met de zomerse activiteiten in hun brievenbus. Om extra papierlast te vermijden bouwen we het overige drukwerk af en zetten we in op digitale communicatie zoals nieuwsbrieven en sociale media.”

Herkenbaar in beeld

De online-bevraging toont ook aan dat het district voor veel inwoners nog een moeilijk definieerbaar begrip is. Voor veel van hen is het onderscheid tussen de provincie, de stad Antwerpen en het district Antwerpen niet altijd duidelijk. Nochtans is het voor inwoners nuttig om weten welke dienstverlening ze van welke instantie kunnen verwachten. Het district Antwerpen wil zich duidelijker profileren als hét lokale aanspreekpunt voor alle enthousiaste burgers en verenigingen op verschillende gebieden zoals cultuur, jeugdwerk, seniorenwerk, sport, burgerparticipatie en openbare werken.

Inwoners zullen in het straatbeeld merken dat het district Antwerpen vanaf nu uitpakt met een nieuwe eenduidige, visuele stijl en steeds een herkenbaar rood-wit logo met de rode stralende A gebruikt.

Districtsschepen Charlie Van Leuffel verduidelijkt de keuze: “Deze traditionele kleurkeuze is een duidelijke verwijzing naar de onlosmakelijke link met de stad, maar ook naar de rijke geschiedenis van de Antwerpse stadskern met bekende wijken zoals het historisch centrum, de universiteitsbuurt en Zurenborg. Met het wapenschild van het district op de affiches wordt deze roemrijke geschiedenis nog extra in de verf gezet.”

Het nieuwe logo wordt in fases uitgerold, eerstvolgend zijn de sociale media van district Antwerpen aan de beurt.  

Wijken presenteren hun troeven

Het district Antwerpen is de bruisende kern van de stad. Van Kiel tot Linkeroever, Luchtbal tot Zurenborg en den Dam tot Sint-Andries: elke wijk is anders en heeft haar eigen karakter en bijzondere troeven. Die charmante mix zet het district in de toekomst graag extra in de kijker.

Uiteraard kent niemand een wijk beter dan de inwoners. Via een socialmediacampagne moedigde het district hen al aan om hun wijktroeven te delen: verdoken plekjes of grote monumenten, toeristische toppers of vergeten pareltjes, inspirerende verenigingen of goedlachse buren. De inwoners kregen de vrijheid om die troeven zelf te bepalen. In het najaar volgt een tweede oproep. Hieronder alvast enkele voorbeelden ter inspiratie:

  • je vaste bank in het Stadspark waar je je rustig terugtrekt met een boek of tablet;
  • de buurvrouw van twee huizen verder die door weer en wind jouw straat proper houdt;
  • dat ene standbeeld om de hoek dat er elk seizoen een tikkeltje anders uitziet;
  • een vereniging die het leven in de buurt gezelliger maakt;
  • het jaarlijkse buurtfeest dat je altijd in je agenda zet;
  • een charmante gevel waar je zelfs met een volle boodschappentas graag een kleine omweg voor maakt.

Die reacties vormen de basis voor een uitgebreide campagne die in 2020 de diversiteit en troeven van de verschillende districtswijken in de bloemetjes zet.

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is