De Vrijdagmarkt krijgt een nieuw kleedje

Op 31 mei 2024

Het district Antwerpen blijft het centrum van onze stad mooier maken. Wie onlangs nog het Conscienceplein passeerde kon zien dat midden in de grote werf van de Stadslus (de as Lange Nieuwstraat – Wolstraat – St Jacobsmakrt) het Conscienceplein en alle omliggende straatjes helemaal terug in hun oude luister zijn hersteld, één van de vele projecten die het hart van onze stad nog aantrekkelijker moeten maken dan het al is. Ook de Vrijdagmarkt krijgt binnenkort een grondige opknapbeurt.

Aanleiding hiervoor is het plan van schepen Els Van Doesburg om in de stad zogenaamde toekomstbomen te planten. Toekomstbomen zijn bomen waarbij we niet mikken op de gebruikelijke levensduur in de stad van enkele tientallen jaren maar wel op een levensduur van 100 tot 150 jaar. Daarvoor moeten de bomen voldoende ondergrondse wortelruimte krijgen. Ze kunnen dan uitgroeien tot grote majestueuze bomen die bovendien in de zomer de nodige schaduw kunnen geven. De bomen die nu op de Vrijdagmarkt staan zouden nog wel twintig of dertig jaar mee, maar hebben wel hun maximale omvang bereikt. De nieuwe bomen die we plannen zullen veel groter worden en zullen het plein een vele mooiere aanblik geven.

Districtsburgemeester Paul Cordy zag onmiddellijk de opportuniteit om meteen ook het hele plein aan te pakken. “Het plein kon eventueel nog enkele jaren mee, maar je zag toch ook dat het zijn beste tijd had gehad. In het centrum wacht je best niet tot zo’n gezellig plein tot op de draad versleten is, maar zorg je op tijd voor een heraanleg.” De Vrijdagmarkt zal van gevel tot gevel heraangelegd worden als gelijkgronds plein. De horeca krijgt meer plaats voor terrassen, die in toekomstige warme zomers dus onder grote, schaduwrijke bomen zullen staan en wandelaars zullen het hele plein kunnen gebruiken. Dat gebeurt in de praktijk nu al, maar de nieuwe aanleg zal aan dat gebruik helemaal aangepast zijn.

De heraanleg wordt wel spannend, want op een gegeven moment zullen ook de twee bunkers die onder het plein zijn worden opengelegd. Die zijn in de jaren vijftig ooit aangelegd als schuilplaats voor het museum Plantin-Moretus, maar zijn al jaren niet meer geopend en ondertussen zo goed als zeker compleet onbruikbaar geworden. Maar hoe ze er nu echt uitzien, dat zullen we pas weten wanneer ze tijdens de werken worden blootgelegd. Kom dan zeker eens kijken, want het is een unieke kans om die constructies te zien. En drink dan zeker een bolleke in een van de horecazaken op de Vrijdagmarkt die al uitkijken naar het grote openingsfeest van het vernieuwde plein.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is