Wijkbezoek Linkeroever: Charlie Van Leuffel en Marita Wuyts heten je welkom

Op 1 mei 2023, over deze onderwerpen: District Antwerpen, Wijkbezoek: De N-VA in uw buurt

Ontmoet het bestuur van N-VA District Antwerpen op zaterdag 6 mei vanaf 10 uur op het Frederik van Eedenplein. Centrale gastvrouwen voor dit wijkbezoek aan de Linkeroever zijn Charlie Van Leuffel, onze districtsschepen bevoegd voor sport, innovatie, communicatie en evenementen en feestelijkheden en Marita Wuyts, voorzitter districtsraad.

Maak hier alvast even kennis met Charlie (rechts op de foto) en Marita (links op de foto) en kom te weten wat hen motiveert en hoe zij Linkeroever als buurtbewoonster beleven. 

Charlie werd in 2007 actief bij de N-VA als (bestuurs)lid en vrijwilliger. Na haar studies was zij parlementair medewerker en nadien kabinetsmedewerker voor N-VA kabinetten in de Vlaamse regering. Sinds 2019 is Charlie schepen in het district Antwerpen, waar zij met kwalitatieve sportvelden, sportinitiaties en -evenementen iedere Antwerpenaar aan het bewegen wil krijgen. Daarnaast is zij ook bevoegd voor innovatie, communicatie en evenementen en feestelijkheden, zoals de jaarlijkse Feesten in het Stadspark voor de Vlaamse feestdag. Zij woont samen met haar echtgenoot op Linkeroever en is mama van twee jonge kindjes.

Marita werd in 2008 actief bij N-VA district Antwerpen als bestuurslid en vrijwilliger. Van 2013 tot 2018 was ze raadslid in de districtsraad Antwerpen. Sinds 2019 is ze voorzitter van de districtsraad Antwerpen en daarmee eerste burger van het district Antwerpen.

< Waarom is jouw buurt het leukst om in te wonen?

Charlie: Linkeroever biedt alles waar veel mensen naar op zoek zijn: ruimte, groen en toch nabij de levendigheid van het centrum van de stad. Persoonlijk zoek ik graag plekken op dichtbij het water, omdat die mij een gevoel van rust geven. Ook heeft Linkeroever een prachtig zicht over de stad. Wij wonen hier dolgraag!

Marita: Tot mijn 19e groeide ik op in de koekenstad, een zalige tijd. Toch kwam ik om allerlei redenen vaak naar LO en in 1979, na het overlijden van mijn moeder, besloten we samen met vader naar LO te verhuizen. Hier vonden we en vind ik nog steeds rust, ontspanning en kan ik 100 % genieten. Samen met 2 katten woon ik nu met uitzicht op het water. Op LO heb je echt alles wat je nodig hebt. Zonder franje.

< Hoe spendeer jij je momentje vrij in jouw buurt? 

Charlie: Ik ben heel sportief, voornamelijk lopen en mountainbiken vind ik heerlijk. De laatste jaren heb ik iets minder intensief kunnen sporten omdat ik twee lieve kindjes kreeg, maar ik ben zeker van plan om de draad terug op te pikken. Op Linkeroever is het natuurlijk zalig om te lopen of te fietsen, veel andere Antwerpenaren komen daarvoor (terecht) naar dit prachtig deeltje van de stad. Als schepen van sport kan ik daar alleen maar heel fier over zijn.

Marita: Ik ben een beetje een duizendpoot, zegt men. Buiten mijn dagelijkse bezigheden zet ik me al jaren in voor LO. Vooral voor een schone buurt, zo ben ik al jaren "straatvrijwilliger". In Europark heb ik een bewonersgroep opgericht voor de leefbaarheid van de buurt. Samen met actieve senioren doen we mee aan diverse activiteiten bij LO. Zo blijven onze senioren ook fit. Sinds kort dansen we samen in de buurt.

< Wat zou je nog graag willen zien verbeteren in jouw buurt? 

Charlie: De bereikbaarheid van Linkeroever ten opzichte van de andere wijken van de stad moet beter. Al te vaak is de voetgangerstunnel niet toegankelijk, zijn de roltrappen of liften stuk, of rijdt de tram niet. De meest betrouwbare verbinding is de veerboot, maar die werd sinds 1 april door Vlaanderen gehalveerd in frequentie. Na 18u vaart deze bovendien niet meer, wat voor veel werkende mensen een probleem is. Ook de toegankelijkheid voor mensen met een rolstoel of buggy in het openbaar vervoer vind ik ondermaats. Ik kan me daar allemaal heel erg over opboeien. We hebben dit daarom met stad en district Antwerpen al meerdere keren aangekaart bij de bevoegde overheden.

Marita: Linkeroever is soms een eiland. Dit kan en moet echt beter. Ik ben het helemaal eens met Charlie wat betreft de toegankelijkheid. Er wordt veel gedacht aan kinderen en jongeren, terecht want zij zijn onze toekomst. Maar men mag de oudere generatie echt niet vergeten, zij hebben immers voor onze toekomst gezorgd. Daarom doe ik een extra inspanning voor onze senioren. Dat zij geen tweederangsburgers worden, dat ook zij nog recht hebben op bijvoorbeeld cultuur, recreatie en sport, ...

< Hoe ervaar jij jouw impact als mandataris?

Charlie: De beslissingen die we in ons district nemen zijn vaak meteen zichtbaar voor de Antwerpenaar, zoals de heraanleg van straten en sportterreinen, ontharding en meer groen, ondersteuning van sport- en jeugdverenigingen, evenementen,… Als lokaal politicius streef ik er altijd naar om zo onze stad, ons district, nog beter en aangenamer te maken. Dat is een uitdaging die ik elke dag met veel plezier en overtuiging aanga.

Marita: Ik doe mijn boodschappen bij onze lokale handelaars. Altijd vers. Ik hou hiervan en zo hoor en zie ik veel. Zorgen kunnen soms vrij direct worden opgelost. Andere zaken neem ik mee en informeer ik zelf. Via de meldkaart van de stad Antwerpen meld ik onregelmatigheden zoals sluikstorten, verlaten verkeersborden, gevaarlijke situatie rond het voetpad en nog veel meer. De resultaten zijn meestal vrij snel zichtbaar. Ik help ook andere bewoners om te leren hoe ze iets kunnen melden. Zo maken we van LO een fijne, veilige plek.

< Charlie, wie of wat heeft je aangezet om in de politiek te stappen?

Mijn papa heeft de politieke microbe in mij aangewakkerd. Ik herinner me nog goed dat ik als klein meisje telkens met hem de hele berichtgeving over de verkiezingsuitslagen op tv volgde. Ook doorheen de jaren en in mijn professionele carrière heeft hij ervoor gezorgd dat ik mezelf bleef uitdagen en kansen durfde te grijpen. Ik ben hem daar voor altijd dankbaar voor.

< Marita, ben je actief buiten je rol als voorzitter?

Als lokaal mandataris zit ik in de raad van bestuur van Woonhaven. Ik volg de fusie van de verschillende woningcorporaties op de voet. Bewoners met problemen weten mij snel te vinden en ik help ze graag, maar niet voordat ze zelf stappen hebben ondernomen om hun probleem op te lossen. Ik ben een grote dierenvriend; ik heb het voor elkaar gekregen dat een klein stukje braakliggend terrein is omgetoverd tot een kleine hondenweide. Verder steun ik verschillende kleinschalige projecten die mens en dier bij elkaar brengen en huisdieren opvangen.

Heb je vragen, bedenkingen of opmerkingen over de omgeving waar je woont? Check de kalender en kom het ons vertellen op de eerste zaterdag van de maand in jouw buurt. Het team van N-VA District Antwerpen beantwoordt graag jouw vragen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is