Twee miljoen euro voor restauratie brandweerkazerne tot 'Nieuw Havenhuis'

Op 6 mei 2013

 

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 2.086.424,06 euro toe voor de restauratie van de voormalige brandweerkazerne in Antwerpen. De restauratie zal worden  uitgevoerd in twee fasen: de eerste fase omvat de gevelrestauratie en de leien bedaking, in de tweede fase komen het buitenschrijnwerk en de interieurelementen aan bod. Het imposante gebouw is beschermd sinds 2000.

De restauratie van de voormalige brandweerkazerne in de oude haven van Antwerpen past in het ambitieuze project “Nieuw Havenhuis”. Met dit project wil het Gemeentelijk Havenbedrijf van Antwerpen zijn administratieve en technische diensten centraliseren op het Eilandje tussen Kattendijk- en Suezdok. Op de site zullen 500 werknemers werken. De brandweerkazerne wordt volledig ingericht als kantoren en uitgebreid met een spectaculair nieuwbouwvolume dat rustend op twee pijlers boven het historisch monument zal zweven en iconisch is ingeplant tussen stad en haven. Het ontwerp van het nieuwbouwvolume is van de hand van de Britste architecte Zaha Hadid.

De 90 jaar oude brandweerkazerne wordt gerestaureerd en herbestemd, om zo een nieuwe toekomst te krijgen,” aldus minister Bourgeois. “Het gebouw zal wel zijn publieke en havengebonden functie behouden, als ‘Nieuw Havenhuis’, zonder daarbij afbreuk te doen aan zijn historische waarde.

De imposante brandweerkazerne werd gebouwd in 1922 als brandweer­post voor het havengebied dat zich toen steeds meer naar het noorden uitbreidde. Het ontwerp in neotraditionele stijl van stadsbouwmeester Emiel Van Averbeke is geïnspireerd op het in 1893 afgebrande 16de-eeuwse Hanze- of Oosterhuis aan het Bonapartedok.

De kazerne is een rechthoekig blok met vier vleugels rond een binnenkoer, in traditionele bak- en zandsteenstijl met stenen kruisvensters, kordonlijsten en speklagen. De zuidvleugel, gericht naar de binnenstad wordt gemarkeerd door een onafgewerkte toren. In de toren zal een lift worden geïntegreerd die de kazerne zal verbinden met het nieuwbouwvolume. De binnenkoer zal volledig overkapt worden met een glazen koepel. Binnen zullen ruime landschapskantoren worden ingericht met behoud van de historische circulatietrappen. De vroegere wagenzaal aan de oostzijde van het gebouw wordt ingericht als lokettenzaal.

 

Meer info?

Kris Snijkers (woordvoerder minister Bourgeois)

0492 722 988 -  kris.snijkers [at] vlaanderen.be ()

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is