Ruim 1 miljoen euro voor restauratie van BP-building in Antwerpen

Op 24 april 2013

 

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.129.825,24 euro toe voor de restauratie van de gevels van de BP-building aan de Antwerpse ring. Het opvallende kantoorgebouw uit begin jaren ’60 is het eerste Europese gebouw waarbij gebruik gemaakt is van een zogenaamde hangconstructie: een ophangsysteem met niet-dragende gevelwanden. Het gebouw, een ontwerp van Léon Stynen, is sinds 2001 beschermd.

Het gebouw springt niet alleen in het oog door zijn unieke constructie, maar ook door zijn opvallende locatie,” aldus minister Bourgeois. “Het is zichtbaar vanuit de verre omgeving. Nadat brokstukken naar beneden vielen werd de betonnen buitenstructuur geïnspecteerd. Daaruit bleek dat de betonaantasting het gevolg is van het gebruik van chloride houdende bindingsversneller bij de aanmaak van het beton. Die chloriden hebben het corrosieproces in de hand gewerkt.

Dit grootschalige restauratieproject moet het corrosieproces nu afremmen. Dit zal gebeuren door impregnatie, het aanbrengen van betoncoating. Beschadigde delen worden hersteld. Ook wordt het schrijnwerk in teak gerestaureerd en aangepast aan een nieuwe beglazing. Ten slotte wordt de typerende zonwering in lamellen in orde gebracht.

Het kantoorgebouw is door Léon Stynen en Paul De Meyer ontworpen in opdracht van BP Belgium, de Belgische vestiging van olieproducent British Petroleum Company. Het is een van de meest moderne en gedurfde kantoorgebouwen in de jaren ’60. Vandaag is het kantorencomplex in erfpacht van Rei II nv, een dochtermaatschappij van Breevast, een Nederlands vastgoedconcern. Verschillende bedrijven hebben hun kantoren in het gebouw.

Meer info?

Kris Snijkers (woordvoerder minister Bourgeois)

0492 722 988 -  kris.snijkers [at] vlaanderen.be ()

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is