Restauratiepremie voor Sint-Lievenscollege in Antwerpen

Op 26 juli 2013

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 494.557,20 euro toe voor de restauratie van het Sint-Lievenscollege, gelegen in de Kasteelpleinstraat in Antwerpen. Het art-deco complex, gebouwd in 1932, is een van de eerste volledig Nederlandstalige katholieke scholen in Vlaanderen. Het prijkt sinds 1995 op de lijst van beschermde monumenten.

Dankzij deze premie kan de restauratie van de gevels, de bedaking en het buitenschrijnwerk van het gebouw starten,” aldus minister Bourgeois. “Deze werken zijn dringend omdat stukken van de bepleistering en het metselwerk afbrokkelen. In 2010 werd al een premie toegekend voor de restauratie van de art-decogevel. Deze werken zijn nu in uitvoering. In een volgende restauratiefase worden de speelplaatsvleugel en het interieur van het complex aangepakt.”

Het Sint-Lievenscollege in Antwerpen werd in 1932 gebouwd in late art-decostijl door de bouwmeesters Jef Huygh, Jan Smits en Flor Van Reeth.  Voor de gevelafwerking waren beeldhouwers Jan Poels en Rik Sauter bepalend. Het college met zijn monumentale gebouwen domineert het straatbeeld van de Kasteelpleinstraat. De school werd grotendeels gefinancierd door de industrieel Lieven Gevaert.

Meer info?

Kris Snijkers (woordvoerder minister Bourgeois)

0492 722 988 -  kris.snijkers [at] vlaanderen.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is