Restauratiepremie voor Militair Hospitaal in Antwerpen

Op 13 maart 2013

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 80 045,25 euro toe voor de restauratie van het exterieur van de centrale kapel van het voormalig Militair Hospitaal in Antwerpen. Na langdurige leegstand wordt de volledige site nu gerestaureerd en herbestemd tot woonpark. In de centrale kapel zal ‘La Chapelle’, het nieuwe restaurant van sterrenchef Sergio Herman, onderdak vinden. 

“Herbestemming is een ideale manier om waardevolle gebouwen een toekomst te geven. Het woonpark en restaurant zal een meerwaarde betekenen voor de site, de omgeving en Antwerpen,” aldus minister Bourgeois. “Met deze restauratiepremie wordt het exterieur van de centrale kapel gerestaureerd. Daarbij wordt de bestaande dakstructuur aangepakt, de zinken bedaking vernieuwd, de gevels gereinigd en het origineel houten buitenschrijnwerk gerestaureerd. Het restaurant wil nog dit jaar zijn deuren openen.

Het domein van het Militair Hospitaal stond lange tijd te verkommeren. Via een publiek – private samenwerking tussen de stad Antwerpen en de projectvennootschap Van Haerents – Matexi is een ontwikkelingsproject opgestart voor de herbestemming van de site. Het mooie domein wordt nu omgetoverd tot een woonpark, met respect voor de beschermde gebouwen op de site. De voormalige ziekenzalen, het klooster en de kapel worden lofts met een tuin of terras. De centrale kapel krijgt een herbestemming als restaurant.

Het Militair Hospitaal van Antwerpen, gelegen op een bijna 8 hectare grote site, is in 2004 om zijn architectuurhistorische waarde beschermd. De gebouwen zijn intact bewaard en een representatief voorbeeld van het paviljoentype met corridorsysteem. Het geheel van de gebouwen is  gegroepeerd rond de monumentaal uitgewerkte kapel die beeldbepalend is voor de hele hospitaalsite.

Meer info?

kris.snijkers [at] vlaanderen.be () (woordvoerder minister Bourgeois)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is