Restauratiepremie voor ‘Huis van de Student’

Op 19 december 2012

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 367.717,08 euro toe voor de restauratie van het breedhuis, gelegen in de Kleine Kauwenberg 15. Het breedhuis, een voormalig handelspand, kreeg de naam ‘Fortuijntken’ en dateert uit de 17de eeuw. Het huis prijkt sinds 1987 op de lijst van beschermde monumenten. Het bouwvallige pand wordt nu gerestaureerd en krijgt een passende herbestemming voor de Antwerpse studenten.

Herbestemming is een goede manier om waardevolle gebouwen een toekomst te geven,” aldus minister Bourgeois. “Dit project is daar een mooi voorbeeld van: het pand wordt onderdeel van het complex ‘Huis van de Student’: een combinatie van studentenkamers, een polyvalente zaal en een studentenloket met bijhorende kantoren. Het wordt een plek waar je terecht kan met vragen over studeren in Antwerpen.”

Het ‘Huis van de Student’ wordt gedeeltelijk gerealiseerd in een nieuwbouw en gedeeltelijk in het te restaureren gebouw. In het beschermde monument komen op het gelijkvloers het inkomsas en het studentenonthaal, op de eerste verdieping de kantoren en op de tweede verdieping een vergaderzaal. De studentenkamers worden ondergebracht in een nieuwbouw en sluiten aan bij de bestaande woongebouwen.

Dankzij deze premie krijgt het ‘Fortuijntken’ een algemene restauratie: er komt een nieuwe fundering, de bestaande gevel wordt bewaard en het dak krijgt een grondige opknapbeurt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is