Parkeerregeling winkelstraten definitief in Sint-Gummarusstraat, Handelstraat en Korte Zavelstraat; overige proefprojecten verlengd

Op 5 juli 2013

In zeven Antwerpse winkelstraten geldt sinds vorig jaar een aangepaste parkeerregeling. De stad wil zo meer ruimte kunnen bieden aan kortparkeerders en het zoekverkeer verminderen. Om buurten vitaal te houden is onder meer een gevarieerd aanbod van bereikbare buurtwinkels immers belangrijk. Na evaluatie is nu besloten deze parkeerregeling definitief in te voeren in de Handelstraat, Korte Zavelstraat en Sint-Gummarusstraat. De proefprojecten in de Nationalestraat, Abdijstraat, Brederodestraat en op de Bredabaan zijn voorlopig verlengd. Door de winkelstratenregeling kunnen bewoners in deze straten tijdens de winkeluren niet langer gratis parkeren met hun bewonersvergunning. Handelaars en omwonenden ontvingen vandaag een brief met meer informatie.
In de dagelijkse praktijk is het voor ‘kortparkeerders’ niet eenvoudig om een plaatsje te vinden in Antwerpse winkelstraten. Klanten van buurtwinkels, leveranciers die snel een pakket moeten afleveren, hulpverleners of buurtbewoners die even voor de deur hun auto willen in- of uitladen merken dat veel parkeerplaatsen langere tijd bezet zijn. Parkeeronderzoeken bevestigen dat 45 tot 60 procent van de plaatsen in winkelstraten overdag langdurig bezet is door auto’s van bewoners, auto’s die soms dagen aan één stuk voor de winkels geparkeerd staan. Daarom kiest de stad ervoor om in een aantal winkelstraten tijdens de openingsuren voorrang te geven aan het ‘kortparkeren’.
Bewoners kunnen daardoor tijdens de winkeluren geen gebruik maken van hun parkeervergunning. Van maandag tot en met zaterdag tussen 9 en 18 uur moeten ze dus net als bezoekers betalen voor een parkeerplaats in deze winkelstraten. Buiten de openingsuren blijft de bewonersvergunning in de winkelstraten gewoon geldig. En tijdens de winkeluren kunnen ze nog steeds onbeperkt gratis parkeren in de overige straten van hun bewonerszone, tenzij anders vermeld op de signalisatie. Verder kan wie thuis snel boodschappen wil uitladen een gratis parkeerticket van 10 minuten nemen aan een van de parkeerautomaten. Tot slot kunnen in enkele buurten ook buurtparkings een oplossing bieden voor bewoners die hun auto's overdag langer willen stallen.
Evaluatie proefprojecten
Het Parkeerbedrijf liet na de afgesproken proefperiode van zes maanden tellingen uitvoeren om het effect te meten. Op basis van die evaluatie besloot het stadsbestuur dus om de regeling definitief in te voeren in de Handelstraat, Sint-Gummarusstraat en Korte Zavelstraat. In de Abijdstraat, Nationalestraat, Brederodestraat en op de Bredabaan is het proefproject verlengd.
• Uit de tellingen bleek dat in de Handelstraat, Sint-Gummarusstraat en Korte Zavelstraat het aantal langparkeerders zoals verwacht afnam. Daardoor kunnen dagelijks meer parkeerders gebruikmaken van de beperkte parkeerruimte op straat. Deze klanten, leveranciers en andere bezoekers vinden ook sneller een plaats, zodat het zoekverkeer vermindert. Ook bewoners die voor de deur hun boodschappen willen uitladen vinden nu sneller een plek. Het aantal geparkeerde auto’s van bewoners in de zone rond de winkelstraten bleef gelijk.
• In de Nationalestraat is het proefproject verlengd omdat de heraanleg een goede evaluatie onmogelijk maakte. De tellingen staan voorlopig gepland voor oktober. Evaluatie van de resultaten en een definitieve beslissing volgt in de maanden daarna.
• In de Brederodestraat wordt de proefperiode verlengd om zo een tweede telling te kunnen doen nadat de geplande werken zijn afgerond, aangezien de parkeersituatie door de heraanleg licht zal veranderen. Tellingen op de Bredabaan zijn eveneens gepland na de heraanleg.
• Evaluatie van de regeling in de Abdijstraat maakt deel uit van een uitgebreider onderzoek dat het Parkeerbedrijf momenteel uitvoert in de hele zone TIR. Zo kan het parkeerbeleid in de verschillende straten beter op elkaar worden afgestemd.
De parkeerregeling voor winkelstraten was al eerder tot tevredenheid van handelaars en bewoners ingevoerd op de Turnhoutsebaan en in de Driekoningenstraat/Statiestraat.
Voor bezoekers of bewoners zonder vergunning verandert er niets: zij blijven in de genoemde winkelstraten van 9 tot 19 uur (of tot 22 uur in de Nationalestraat) betalen voor een parkeerplaats.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit en voorzitter van het Gemeentelijk Autonoom Parkeerbedrijf Antwerpen

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is