Nieuwe districtsschepen na vertrek Zuhal Demir

Op 21 september 2015

Van Winkel is districtsraadslid en werkt als zelfstandig podologe in Antwerpen-Noord. De N-VA zocht een nieuwe schepen omdat districtsvoorzitter Demir begin volgend jaar naar Genk verhuist om beter voor haar moeder te kunnen zorgen. Als voorzitter zal ze worden opgevolgd door Paul Cordy (N-VA).

De nieuwe schepen moet uit de raad komen. "Dat is decretaal zo bepaald", zegt Cordy. Alle raadsleden van N-VA konden zich kandidaat stellen. Drie van hen deden dat. "Naast mezelf ging het om Marita Wuyts en Paul Struyf", zegt Van Winkel.

Het bestuur van N-VA District Antwerpen hakte de knoop vrijdagavond laat door. De kandidaten stelden zich eerst voor, waarna hun kandidatuur werd besproken en erover werd gestemd.

"Dat leverde een duidelijke meerderheid op. Van Winkel haalde meer dan twee derde van de stemmen. Van het 40-tal bestuursleden was drie vierde aanwezig", zegt Cordy. "Een open, democratisch proces. Iedereen in het bestuur heeft inspraak gehad."

Antwerpen-Noord

"Van Winkel kent Antwerpen-Noord goed en die wijk is een van onze aandachtspunten", zegt Cordy. "Ze is al lang actief in de partij en heeft jarenlang aan de kar getrokken om de N-VA groter te maken. We kunnen goed samenwerken met haar en weten dat we op haar kunnen rekenen."

"We wilden een tweede vrouw in het districtscollege", zegt Cordy. Momenteel telt het college met Demir en Lieve Stallaert (Groen) twee vrouwelijke leden. Van Winkelneemt als schepen de bevoegdheden over van Demir. Dat zijn onder meer Burgerlijke Stand, Financiën en Feestelijkheden.

"Eventueel gaat een van mijn bevoegdheden naar Van Winkel. Dat moet nog besproken worden, maar Publiek Domein blijft bij mij", zegt Cordy, die ook bevoegd is voor Mobiliteit en Jeugd.

"Ik ben blij dat ik van de N-VA de kans krijg om dit te doen", zegt Van Winkel in een reactie. "Ik maakte deel uit van de partijraad toen de partij nog piepklein was. Ik zetelde ook in het arrondissementeel bestuur, maar heb dat verlaten om meer tijd te kunnen vrijmaken voor het district."

"Mijn prioriteit ligt bij het district. Ik wil heel lokaal werken. Ik werk al 30 jaar als podologe, waardoor ik een goed contact heb met de mensen en weet wat er bij hen leeft", zegt VanWinkel, die haar praktijk heeft op de plaats waar ze woont. "Ik werk alleen en voltijds. Misschien zal ik dat iets minder moeten doen."

Van Winkel wil de raadsleden als districtsschepen goed informeren en nauw betrekken bij het beleid. De volgende maanden zal ze zich inwerken in de dossiers. Samenlevingsproblemen aanpakken en de stad wat meer vergroenen, vindt ze belangrijk. "Kijken waar er plekken zijn waar nog wat groen kan bijkomen."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is