Nieuw centrum voor jeugd en verenigingen in de wijk Rozemaai

Op 27 mei 2015

De stad Antwerpen bouwde in de sociale woonwijk Rozemaai (2030) een gloednieuw jeugd- en ontmoetingscentrum, dat op woensdag 27 mei feestelijk werd ingewijd. De stad wil hiermee de bestaande jeugdwerking in samenwerking met JES vzw structureel ondersteunen en de lokale verenigingen een centrale ontmoetingsplaats aanbieden. De jeugdwerking in Rozemaai is al heel wat jaren in ontwikkeling en kan nu vanuit deze mooie locatie dat werk verderzetten.

Groeiende aandacht voor jeugd in de wijk
In het jaar 2000 startte de stad Antwerpen met een jeugdaanbod in de wijk, dat later door bewonersorganisatie BIN-BOA werd overgenomen. Tussen 2009 en 2012 zorgde de stadsdienst pleinontwikkeling voor een aanbod vanuit een tijdelijke container. Sinds 2012 organiseert jeugdorganisatie JES vzw, ook vanuit tijdelijke containers in de wijk, een jeugdwerking voor meer dan 200 kinderen. Die biedt kinderen en jongeren een zinvolle vrijetijdsbesteding door activiteiten rond cultuur, sport en spel en creativiteit te ontwikkelen.

Nieuwbouw
De nood aan een degelijk onderdak voor de jeugdwerking bleef echter bestaan. De  stad Antwerpen startte in 2000 met de plannen voor een jeugd- en ontmoetingscentrum, die in 2009, na de toezegging van subsidies door de Vlaamse overheid, in een stroomversnelling kwamen. In 2014 begon de stad de bouw van het nieuwe jeugd- en ontmoetingscentrum. Het gebouw, ontworpen door architectenbureau Cuypers & Q, kenmerkt zich door een moderne look, veel glas en een groen dak. In dit nieuwbouwcomplex kunnen verschillende groepen terecht in drie grote ruimtes die beschikken over al het nodige comfort en moderne voorzieningen.

Schepen voor jeugd Nabilla Ait Daoud is alvast zeer blij met de realisatie van dit project: “Omdat vrije ruimte zo cruciaal is voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren, is het van belang dat het jeugdwerk deze ruimtes zelf niet te sterk invult of met betekenissen overlaadt. JES speelt hier perfect op in via het vraaggerichte aanbod. Kinderen en jongeren kunnen zelf bepalen wat er op het programma staat. Zo wordt het jeugdwerk een laboratorium voor maatschappelijke vernieuwing waarin jongeren zelf laborant zijn.”

Ontmoetingscentrum
Naast de jeugdwerking die nu al werd opgestart zal vanaf september 2015 de functie van ontmoetingscentrum in werking treden. In samenwerking met de dienst zaalzoeker van stad Antwerpen zullen verenigingen uit de ruime omgeving de grote zaal met keuken kunnen afhuren voor eigen initiatieven.

JES vzw
JES vzw is een jeugdorganisatie die actief is in Antwerpen, Gent en Brussel. In Antwerpen bouwt JES jeugdwerkingen uit in Borgerhout, Deurne-Noord, Rozemaai en Luchtbal. Met hun geïntegreerde aanpak zijn ze actief op het kruispunt tussen jeugdwerk, opleiding, tewerkstelling en welzijn. Meer info op www.jes.be/antwerpen

Verantwoordelijken: Nabilla Ait Daoud, schepen voor jeugd en Paul Cordy, districtsschepen voor jeugd

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is