U bent hier
Naar een nieuwe provincie
Onder impuls van Vlaams minister Bourgeois werd in april 2011 het Witboek Interne Staatshervorming goedgekeurd door de Vlaamse regering. Met dit initiatief wordt de “bestuurlijke versnippering en verrommeling“ in Vlaanderen aangepakt.
Momenteel bestaat er wirwar van structuren, overlegorganen en samenwerkingsverbanden ( in totaal liefst 2.229 !!) bij de Vlaamse Overheid, de provincies en de gemeenten. Niet verwonderlijk dat de burger door de veelheid aan bomen het bos niet meer ziet.
Actiepunt zijn ondermeer het in kaart brengen van deze intermediaire structuren via een zogenoemde regioscreening. Deze inventarisatie is inmiddels afgerond. Nu gaan we deze structuren evalueren om vanaf 2013 te komen tot een drastische vereenvoudiging.
Er wordt gekozen voor een drastische vereenvoudiging waarbij het zwaartepunt van het bestuur wordt gelegd bij de steden en gemeenten en bij het Vlaamse Gewest. De provincies krijgen ook een duidelijkere en afgeslankte taakstelling. De klemtoon zal in de toekomst liggen op de grondgebonden materies ( bv. gebiedsgericht economisch streekbeleid, bovenlokale recreatie en sport, buurtwegen en fietsroutenetwerken...). Hiermee komt bij de provincie de focus te liggen op bovenlokale streekgerichte taakbehartiging en gebiedsgerichte samenwerking. Haar bevoegdheden op bv. gebied van Onderwijs en Musea/Cultuur worden teruggeschroefd. Dit betekent ook dat er meer autonomie en bevoegdheden worden gelegd bij de gemeente en dus dichter bij de burger.
N-VA is groot voorstander van deze bestuurlijke vereenvoudiging. We opteren volop voor een efficiënter en effectiever bestuur tegen een lagere kostprijs. Zo hoort het immers.
Om dit verder mee te helpen realiseren zal een daadkrachtige opvolging nodig zijn vanuit vernieuwde provincieraden die op 14 oktober samen met de gemeente- en districtsraden worden verkozen.
Eric Janssens