N-VA districtsraadslid Koen Kennis vraagt meer ruimte voor jeugdbewegingen in de stad

Op 21 september 2011

Op de districtsraad van dinsdag 20 september vroeg N-VA raadslid Koen Kennis opnieuw aandacht voor de jeugdbewegingen in de stad. In navolging van zijn vorige oproep om rekening te houden met de bezorgdheden van de jeugdbewegingen in het RUP Binnenstad, lanceert hij enkele concrete voorstellen om het tekort aan lokalen voor jeugdbewegingen op te lossen.

 “Omdat een gebrek aan lokalen een groot probleem is voor de Antwerpse vrijwillige jeugdbewegingen stelt N-VA voor om jeugdlokalen te bouwen in park spoor noord en het stadspark,” aldus Koen Kennis. “Deze lokalen moeten de reguliere werking van de jeugdbewegingen in de betrokken wijken dienen, zowel voor de organisatie van activiteiten als bergruimte voor kampmateriaal, zoals sjorhout. Verder kunnen deze lokalen dan ook dienen als slaap- en verblijfaccommodatie voor jeugdbewegingen van buiten de stad die er een weekend willen organiseren.”

Niet alleen lokalen zijn nodig om de werking van jeugdbewegingen te ondersteunen, ook ruimte voor buitenluchtactiviteiten is noodzakelijk. Ook hiervoor moet de stad plaats beschikbaar stellen. Koen Kennis wil dan ook dat de stadsdiensten de nodige stappen zetten om het gebruik van park spoor noord en andere parken door jeugdbewegingen voor typische buitenluchtactiviteiten mogelijk te maken. Het gaat om sjorren, kampvuren, tentenactiviteiten enzovoorts.

Verder roept hij op tot overleg tussen en met de stad, de verschillende jeugdbewegingen en alle andere betrokken actoren, zoals scholen, parochies, het bisdom enzovoorts, die jeugdverenigingen herbergen. “We moeten op zoek gaan naar oplossingen die de jeugdverenigingen op lange termijn verder kunnen helpen,” geeft de N-VA’er nog aan. “Daarom dat ook in de RUP’s (Ruimtelijke Uitvoeringsplannen) stedenbouwkundige voorschriften moeten worden opgenomen om een bepaald percentage van het plangebied te reserveren voor het georganiseerd vrijwilligersjeugdwerk.”

Tot slot kaart het districtsraadslid ook de acute problemen aan van de scouts “de 4” en de KSA van Sint-Jan Berghmans. Beide groepen dreigen op straat te belanden als er niet snel een onderdak voor hen gevonden wordt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is