Minister Bourgeois keurt beheersprogramma’s goed voor varend erfgoed: de Williwaw en de Outka

Op 14 september 2011

Vlaams minister Geert Bourgeois heeft de beheersprogramma’s goedgekeurd voor twee beschermde zeilboten: de ‘Williwaw’ en de ‘Outka’. Dergelijk beheersprogramma houdt in dat de eigenaars van dit beschermd varend erfgoed kunnen rekenen op een subsidie voor herstellingen en essentieel onderhoud aan de boot, zoals opgenomen in dat beheersprogramma. In ruil daarvoor zijn de eigenaars ertoe gehouden het schip in een bepaalde mate open te stellen voor het publiek of in te schakelen in publieke nautische activiteiten.

Minister Bourgeois: “Op deze wijze ondersteunt de Vlaamse Overheid het behoud van haar maritiem patrimonium met een toeristische en educatieve meerwaarde.”

De ‘Williwaw’

De ‘Williwaw’ is een stalen zeilboot, gebouwd in 1970 naar een ontwerp van Louis Van de Wiele en beschermd in 2008. De befaamde Vlaamse zeezeiler Willy de Roos realiseerde er in 1977 als eerste ter wereld de noordelijke omvaart mee: tussen de ijsplaten van Noord-Canada en de Noordpool, van de noordelijke poolzee naar Alaska. Het zeiljacht werd geschonken aan de stad Antwerpen en in bruikleen gegeven aan de vzw Sail Training Association Belgium. De doelstelling is om met het befaamde jacht opleidingen en cursussen te organiseren om zodoende de jeugd te laten kennismaken met de uitdagingen en vaardigheden van het echte zeezeilen. De boot is aan essentiële herstellingswerken toe, en kan daarvoor dankzij het beheersprogramma rekenen op een subsidie van 80 % van de Vlaamse overheid. De Williwaw is te zien op de foto.

De ‘Outka’

Het kleinere houten zeiljacht ‘Outka’, gebouwd in 1963 en beschermd in 2010, is een voorbeeld van de naoorlogse evolutie in de botenbouw ten gevolge van een steeds populairder wordende zeilsport. Ze heeft haar ligplaats in het Mercatordok van Oostende en is een vaste waarde op het nautisch evenement ‘Oostende voor Anker’. Het degelijk onderhouden historisch zeiljacht heeft een aantal onvermijdelijke herstellingswerken nodig, die met het goedgekeurd beheersprogramma voor 40 % kunnen betoelaagd worden, aangezien het hier om een particuliere eigenaar gaat.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is