Minister Bourgeois beschermt varend erfgoed

Op 30 mei 2012

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft de voorlopige bescherming van de sleepspitsen ‘Bon Crédit’ en ‘Mon Désir’ ondertekend. Van dit type binnenvrachtschepen zijn slechts enkele exemplaren bewaard gebleven. De ‘Bon Crédit’ en de ‘Mon Désir’ zijn  de twee meest gave exemplaren die momenteel gekend zijn. In principe volgt, na het doorlopen van een procedure met onder meer een openbaar onderzoek, binnen het jaar de definitieve bescherming.

Tussen ongeveer 1890 en 1970 was de spits, een binnenvrachtschip van 38,5m op 5,05m, beeldbepalend op onze kanalen. Aanvankelijk werden de schepen gejaagd of gesleept, maar vanaf ongeveer 1945 verdrong de gemotoriseerde spits zijn gejaagde voorgangers. Van de groep sleepspitsen blijven vandaag slechts enkele exemplaren over, waaronder deze twee.

Beide schepen zijn een belangrijk transportwerkpaard van de industriële revolutie, en zelf ook een technisch product van die revolutie,” aldus minister Bourgeois. “Met de industrialisatie ontstond een vraag naar vaartuigen die goedkoop bulkproducten zoals steenkool konden vervoeren. Deze grote niet-gemotoriseerde vrachtschepen waren daarvoor het perfecte transportmiddel.

Bon Crédit

De ‘Bon Crédit’ uit 1898 is een van de oudste en meest gave voorbeelden van de overgangsfase tussen de gesleepte houten vrachtschepen en de ijzer- en staalbouw. Meerdere elementen van het schip, zoals het “lunetteroer” en het centrale woongedeelte, zijn typisch voor oudere types van binnenvrachtschepen. Het schip ligt voor anker in de Verbindingsvaart langs de Gasmeterlaan in Gent.

 

Mon Désir

De ‘Mon Désir’, gebouwd in 1913, is een uniek, authentiek en gaaf voorbeeld van een sleepspits uit het begin van de twintigste eeuw. Het werd net zomin als de ‘Bon Crédit’ gemotoriseerd. Op de ‘Mon Désir’ zijn het woonverblijf en de complete dekuitrusting, inclusief de lieren en ankers, bewaard gebleven. Op beide schepen is de centrale mastkast om de jaagmast te strijken nog aanwezig evenals een aantal van de originele houten luiken waarmee het ruim werd afgedekt. De ‘Mon Désir’ heeft als onderdeel van het Rijn- en Binnenvaartmuseum in het Bonapartedok aan de Nieuwpoortkaai in Antwerpen een uitzonderlijke didactische waarde.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is