In de pers! "N-VA: belangrijker rol voor districten nodig"

Op 18 september 2012

Bij de N-VA trekt Kamerlid Zuhal Demir de lijst, gevolgd door Paul Cordy en Marita Wuyts. Lijstduwer is schepen Ludo Van Campenhout (ex-Open VLD). Op de lijst staan ook Marco Laenens (eveneens voormalig Open VLD) en strafpleiter Vic Van Aelst. Hij trekt de tweede kolom van de lijst op het computerscherm.

De N-VA wil dat de districten een veel belangrijkere rol in het besturen van de stad zouden spelen dan nu het geval is . Volgens Demir is de decentralisatie van de stad nooit voltooid en werken de districten momenteel niet goed. De districten zouden volgens de partij bij de echt lokale thema’s niet alleen inspraak, maar ook beslissingsbevoegdheid moeten hebben. De districtsschepenen moeten meer initiatiefrecht krijgen, zeker voor zaken die dicht bij de bevolking staan (senioren, jeugd, lokaal cultureel beleid, openbare werken). Voor grotere projecten moet de stad verantwoordelijkheid opnemen.

De N-VA wil ook dat de bevoegdheden van stad en district beter worden afgebakend omdat er volgens haar momenteel te veel overlappingen en onduidelijkheden zijn. Afspraken over wie wat doet zouden in een soort charter moeten komen, aldus Demir.

Veiligheid is een ander speerpunt. Naar analogie met de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) wil de N-VA dat de districten kunnen bestraffen door het opleggen van een lokale administratieve sanctie (LAST). Inzake mobiliteit wil de partij onder meer een evaluatie van alle wijkcirculatieplannen en een allesomvattend fietsplan.

Op Linkeroever wil de N-VA een attractiepark naar analogie met het Weense Prater. Het project van de privésector zou het Sint-Annastrand haar “vroegere grandeur” moeten teruggeven.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is