Herbestemming van zaal Harmonie tot nieuw districtshuis van Antwerpen

Op 11 mei 2015

De stad Antwerpen plant een herbestemming van zaal Harmonie tot districtshuis Antwerpen. Het huidige districtshuis, in de Lange Gasthuisstraat 21, heeft naast verschillende bouwkundige gebreken ook ruimtelijke tekortkomingen, zoals het ontbreken van voldoende daglicht in de lokettenzaal. Door het districtshuis in zaal Harmonie onder te brengen, krijgt die ruimte niet enkel een opwaardering, maar ook een volwaardige invulling. Het actieve gebruik van het gebouw zal daarnaast zorgen voor een veiligere doorsteek en een minimalisering van het onveiligheidsgevoel in het omliggende Harmoniepark.

Situering

Zaal Harmonie ligt in het Harmoniepark, een klein park tussen de Belgiëlei, de Mechelsesteenweg, de Koningin Elisabethlei en de Harmoniestraat. Het Harmoniegebouw en het Harmoniepark vormen ruimtelijk één geheel. Zaal Harmonie, het bijgebouw de Oranjerie en het monument Peter Benoit zijn als monument beschermd. Zaal Harmonie deed dienst als feestzaal, maar geraakte de afgelopen jaren in onbruik en verloor hierdoor veel van zijn oorspronkelijke grandeur. Door de herbestemming tot districtshuis wil de stad zaal Harmonie een nieuw leven inblazen en haar oorspronkelijke uitstraling herstellen. Momenteel is de districts- en loketwerking van het district Antwerpen gehuisvest in de panden aan de Lange Gasthuisstraat 21. De districts- en loketwerking omvat een aanzienlijk deel front-office. De integratie van deze front-office in zaal Harmonie garandeert de toegankelijkheid voor iedere burger en bezoeker.

De stad Antwerpen wil een concreet, innovatief en hedendaags ontwerp dat vertrekt vanuit een respectvolle houding voor de monumentwaarde van de ruimte, maar met een nieuwe en hedendaagse bestemming. Behalve een maximaal behoud van het monumentale interieur en exterieur, moet in de zaal op een flexibele manier omgegaan kunnen worden met de beschikbare ruimte. Daarbij wordt onderzocht of de dagelijkse districts- en loketwerking verenigbaar is met een alternatief gebruik tijdens en/of buiten de normale kantooruren. Bijvoorbeeld voor tijdelijke tentoonstellingen, publieke en private evenementen, externe exploitatie van vergaderinfrastructuur door derden …

Voor het project Harmonie wordt de voorkeur gegeven aan een geïntegreerde aanpak. Dergelijke uitwerking vereist een multidisciplinaire aanpak, waarbij architectuur en landschap/openbaar domein maximaal op elkaar kunnen inspelen. Bij de invulling en herbestemming moet rekening gehouden worden met de visie omschreven in het project ‘Loket 2020’. ‘Loket 2020’ heeft, in lijn met het Bestuursakkoord 2013-2018 als doelstelling om het digitaal platform maximaal uit te breiden. Naast de loketwerking krijgt ook de hele districtswerking een plek in zaal Harmonie. Er komt een nieuwe raadszaal en werkplekken voor de districtsvoorzitter en -schepenen en de administratieve ondersteuning van de districtswerking, zoals sportantenne, cultuurantenne, seniorenwerking … De districtsraad van Antwerpen heeft alvast positief advies gegeven op het principe van de verhuis van de dienstverlening naar zaal Harmonie.

Park Harmonie

Park Harmonie is zopas volledig heraangelegd als een groen buurtpark en wordt een aantrekkelijke ontmoetingsplaats voor jonge en oude parkgebruikers. Er is infrastructuur voorzien die aanzet tot spel voor kinderen, maar die ook mogelijkheid biedt om tot rust te komen. De doorsteek voor voetgangers en fietsers vanaf het drukke kruispunt Belgiëlei / Mechelsesteenweg / Koningin Elisabethlei naar de Harmoniestraat zal door zijn herwerkt tracé nog meer gebruikt worden. De sociale controle door het actieve gebruik van het gebouw zal zorgen voor een veiligere doorsteek en een minimalisering van het onveiligheidsgevoel in de buurt.

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever - Koen Kennis, schepen voor binnengemeentelijke decentralisatie

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is