Grotehondstraat is voortaan fietsstraat

Op 17 september 2014

De Grotehondstraat is onderdeel van een belangrijke fietsas op het fietsroutenetwerk naar het centraal station. Door de straat rijden heel wat fietsers en het gemotoriseerd verkeer is er beperkt. Daarom gaf de stad groen licht om van de Grotehondstraat een fietsstraat te maken. Het district zorgde voor de realisatie.

In een fietsstraat mogen fietsers de hele breedte van de rijbaan gebruiken. Auto’s en andere motorvoertuigen hebben wel toegang tot fietsstraten maar mogen de fietsers niet inhalen. Geen enkele weggebruiker mag in een fietsstraat sneller rijden dan 30 kilometer per uur.

De Grotehondstraat ligt op de fietsas tussen de omgeving van het centraal station en Zurenborg die verder doorloopt naar het district Borgerhout/Berchem extra muros. Verschillende stukken op deze as zijn al van fietsinfrastructuur voorzien, maar de Grotehondstraat nog niet. Vandaar dat nu deze ontbrekende schakel voor de fietser aangepakt wordt.

Veiliger voor kinderen

Bij vier op tien fietsongevallen zijn kinderen betrokken. Het invoeren van een fietsstraat in de Grotehondstraat maakt de straat veiliger voor de kinderen die er naar de kinderkribbe en de stedelijke kleuter- en lagere school gaan. Stedelijk Onderwijs is erg blij met dit initiatief. Zelf zet stedelijke kleuter- en lagere school Crea 16 ook in op een veiligere schoolomgeving. Zo moedigt de school leerlingen en ouders aan om met de fiets naar school te komen. Daarnaast organiseert ze jaarlijks een verkeersweek, waar ze haar leerlingen leert hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen begeven.

Duidelijke signalisatie

Een fietsstraat is te herkennen aan verkeersborden die het begin en het einde aanduiden. Pictogrammen op de grond verhogen de herkenbaarheid voor alle weggebruikers. Daarnaast zijn fietsstraten voorzien van duidelijke weginfrastructuur zoals een brede rode loper in het wegdek in het midden van de rijbaan. Van de Grotehondstraat maakt de stad bovendien een voorrangsweg.

Feestelijke inhuldiging

Het district grijpt de week van de mobiliteit aan om de eerste fietsstraat in het district Antwerpen vandaag feestelijk te openen. Districtsschepen Paul Cordy en de oudste leerlingen van stedelijke kleuter- en lagere school Crea 16 fietsten de fietsstraat feestelijk in op woensdag 17 september.

Verantwoordelijken: Paul Cordy, districtsschepen bevoegd voor publiek domein - Koen Kennis, schepen voor mobiliteit 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is