Gevelrestauratie voor Galeria Inno op de Meir in Antwerpen

Op 8 mei 2013

 

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 702.511,29 euro toe voor de gevelrestauratie van “Galeria Inno” op de Meir in Antwerpen. In een eerste fase werd het houten buitenschrijnwerk al aangepakt, nu is het de beurt aan de monumentale gevels. Het voormalige warenhuis Tietz en de voormalige elektriciteitswinkel Moyson – samen nu beter bekend als Galeria Inno – zijn beschermd sinds 1983. 

“Deze gevelrestauratie maakt deel uit van een restauratiecampagne die de restauratie en revalorisatie van de monumentale gevels en markante glazen koepelbekroningen beoogt,” verduidelijkt minister Bourgeois. “In 2009 kende ik al een premie van 180.000 euro toe voor het houten buitenschrijnwerk, nu zijn de gevels aan de beurt. Na de gevels volgen nog het dak en de glazen koepels, zodat deze imposante warenhuizen uit de Belle Epoque binnen enkele jaren weer in hun volle glorie te bewonderen zijn.

De gevels worden gerestaureerd in twee fasen. In een eerste fase wordt de gevelarchitectuur van de onderste bouwlaag hersteld volgens de oorspronkelijke plannen. Daarnaast worden de bewaarde historische geveldelen en hun ornamentiek hersteld en opgefrist. Hierbij is er bijzondere aandacht voor de sculpturen die de gevels een hoge kunstwaarde geven en kenmerkend zijn voor de monumentale eclectische architectuur van de Antwerpse Meir.

In de tweede fase wordt de gevelarchitectuur van de bovenste bouwlagen hersteld. Ook hier is er bijzondere aandacht voor de sculpturen die de gevels een hoge artistieke waarde geven.

Historiek

De monumentale panden Meir 82 en Meir 84 begonnen hun leven respectievelijk als Magazijnen Tietz (1901) en elektriciteitswinkel Moyson (1903).

De Duitse ondernemer Leonhard Tietz vestigde rond 1897 een filiaal van zijn modehuis aan de Melkmarkt in Antwerpen. Toen de werken voor de verbreding van de Meir en de Leysstraat aanvingen, was hij er snel bij om op deze locatie een nieuw, monumentaal winkelpand te bouwen. Hij opende in 1901 zijn ‘Magazijnen Tietz’ op de Meir. Vanaf 1910 vergrootte Tietz zijn winkel en huurde hij ook het naastliggende hoekpand, de voormalige elektriciteitswinkel Moyson.

Het ‘Warenhuis Tietz’ en vooral ook ‘den tits’, de typische strohoed met zwarte band die er verkocht werd, waren tot 1918 een waar succes in Antwerpen. Na Wereldoorlog I kwam al wat Duits was in een slecht daglicht te staan en werd de winkel van Tietz aangeslagen. ‘A l’Innovation’, nu ‘Galeria Inno’, nam de gebouwen Meir 82 en 84 over waarmee de naam ‘Tietz’ verdween uit het Antwerpse straatbeeld.

Meer info?

Kris Snijkers (woordvoerder minister Bourgeois)

0492 722 988 -  kris.snijkers [at] vlaanderen.be ()

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is