District viert feestdag met reuzen in Stadspark

Op 11 juni 2013

 

De viering op zaterdag 6 en zondag 7 juli is gratis, zo kondigt de af- fiche met een beeld van enthousiaste jongeren aan. "Doel van de Vlaamse feestdag is bruggen slaan. De Vlaamse feestdag moet het feest zijn van alle Antwerpenaren. Daarvoor heb je een programma nodig waar iedereen zich in kan vinden", zegt districtsvoorzitter Zuhal Demir (N-VA). Het district trekt er 98.000 euro voor uit, 40.000 euro meer dan vorig jaar. "Een warme samenleving met een sterk groepsgevoel kost geld", zegt Demir. "De eetstalletjes zullen zowel friet als couscous verkopen."

Het zondags programma (tussen 16 en 22u) noemt Demir een mix van traditie en folklore met urban. Raymond van het Groenewoud en The Golden Glows (een Antwerps trio dat meerstemmige harmonieën brengt) staan op het podium, maar ook het dansgezelschap Let's Go Urban, dat workshops en dansdemonstraties zal geven. Ook de Vlaamse folkgroep Les Offs treedt op. In het Stadspark worden ook reuzen verwacht. "Een stuk of acht tot tien, onder meer van Wannes Van de Velde, die we willen laten kennismaken met de Antwerpenaar. We betrekken er de buurtcomités bij die de reuzen bezitten en hebben gemaakt", zegt Demir. Ten slotte is er Het beest in je hoofd, een programma voor kinderen vanaf vier jaar. "Het is een muzikale zoektocht naar de meest fantastische dieren", zegt Demir.

Het zaterdagprogramma (van 16 tot 24u) mikt meer op jongeren. Dj Murdock, de dj's van Discobaar A Moeder en een aantal minder bekende acts treden op, net als de finalisten van een dj-wedstrijd. Een politieke toespraak houdt Demir niet. "Dit is geen feest van de N-VA, maar van alle Vlamingen." Voor rolstoelgebruikers is er een voorbehouden zone en voor slechthorenden een ringleiding.

Live vanop de Grote Markt

De stad houdt op 11 juli 's morgens een ceremonie op het Schoonselhof en vanaf 19u is er een voorprogramma in aanloop naar Vlaanderen Muziekland met enkel Nederlandstalige topartiesten dat vanaf 20.30u op de Grote Markt rechtstreeks wordt uitgezonden door Eén. Nadien brengen Miguel Wiels en Peter Van De Veire Vlaamse klassiekers. De optredens worden vanaf 17u voorafgegaan door een kinderprogramma met de Ketnetband. Er is een barbecue waar tegen een democratische prijs een bordje met vlees, groenten en aardappelen te krijgen zal zijn. Volgens Dirk Delechambre van de stad kost het 11 juli-feest 115.000 euro. "Dat is niet meer dan anders."

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is