District roept studenten op om Paardenmarkt mee vorm te geven via ontwerpwedstrijd

Op 27 oktober 2015

De Paardenmarkt in het district Antwerpen krijgt een volledige opknapbeurt. Nutsbedrijven vernieuwen de leidingen en het district voorziet in een nieuwe asfaltlaag. De stad investeert dan weer in snelheidsremmende maatregelen. Doordat de rijweg bij de heraanleg smaller wordt, komt er meer ruimte voor voetgangers. Aan de hand van een ontwerpwedstrijd geeft het district Antwerpen studenten de kans om die nieuwe voetgangerszone mee vorm te geven op een budgetvriendelijke, veilige en duurzame manier. Een ontwerp indienen, kan tot 8 januari.

 

De nutswerken aan de Paardenmarkt zijn al van start gegaan en zullen nog tot het voorjaar 2016 duren. Daarna volgen de nieuwe asfaltlaag op het wegdek en verkeersremmende maatregelen. De rijweg tussen de Hessenbrug en de Rijnpoortvest wordt versmald tot 6,50 meter en krijgt buskussens. De verkeerslichten op het kruispunt Paardenmarkt-Rodestraat-Rijnpoortvest worden verwijderd en de rijrichting voor het autoverkeer in de Rijnpoortvest wordt omgedraaid zodat de achterliggende straten vlotter bereikbaar zijn.

Door de versmalling van de rijweg komt er heel wat ruimte voor de voetgangers vrij. Het district wil deze ruimte op een budgetvriendelijke, veilige en duurzame manier invullen. Daarvoor roept het de hulp in van Antwerpse studenten en recent afgestudeerden. Zij krijgen via een wedstrijd tot 8 januari 2016 de tijd om een ontwerp in te dienen bij het district Antwerpen.

 

Geïnteresseerden vinden het wedstrijdreglement en alle praktische info op  www.districtantwerpen.be (zoekterm: Paardenmarkt). Klik hier voor de rechtstreekse link. Studenten kunnen individueel of in team deelnemen. Na de eerste ronde selecteert een jury vijf laureaten. Zij presenteren hun voorstellen aan de buurt en in de tweede ronde wordt de winnaar gekozen. Deze gaat in het voorjaar van 2016 samen met het district aan de slag.

 

Het district Antwerpen maakte middelen vrij voor zowel de nieuwe asfaltlaag als voor de wedstrijd. Een deel van deze middelen komt van de burgerbegroting*. De stad Antwerpen maakt middelen vrij voor de snelheidsremmende maatregelen via de Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid Antwerpen (SVGA).

 

*In het district Antwerpen beslissen burgers sinds 2014 mee over de verdeling van tien procent van de volledige begroting, goed voor 1,1 miljoen euro: een primeur in Vlaanderen. Na een participatietraject beslisten de inwoners om in 2015 geld vrij te maken voor het thema’s ‘groen op pleinen’ en ‘aantrekkelijkere pleinen’. Een deel van dit budget ging naar dit project.

Verantwoordelijke: Paul Cordy, districtsschepen voor  publiek domein

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is