Beter een goede buur dan een verre vriend

Op 18 mei 2011

Sociaal wonen betekent in Antwerpen een mix van nationaliteiten, talen, culturen en gezinsvormen. Dat dit alles wel eens voor leefbaarheidsproblemen zorgt, moeten we niet onder stoelen of banken steken.  Alle initiatieven om het samenleven te bevorderen zijn daarom meer dan welkom.

Geen conciërges bij Woonhaven

 Spijtig genoeg maakt niet iedereen daar gebruik van. Zo achterhaalde Vlaams parlementslid Liesbeth Homans dat Woonhaven, die via de sociale economie beroep kon doen op een aantal conciërges, er tot hiertoe geen enkele in dienst nam wegens ‘te druk met de fusieoperatie’.  Ook het profiel van de conciërges – ze moeten namelijk langdurig werkloos zijn – staat Woonhaven blijkbaar niet aan.   De stad Gent telt intussen 9 conciërges die meer dan nuttig werk verrichten in en rond de sociale woningen. Ondanks alle berichten over sluikstort, vandalisme, criminaliteit,… lijkt Woonhaven vooralsnog geen (samenlevings)problemen te zien.

Taaltest door sociale huisvestingsmaatschappijen

Ook op Vlaams niveau kan het nog beter. Zo werd in 2008 de taal- en inburgeringsbereidheid voor sociale huurders ingevoerd, ook met als doel het samenleven te bevorderen. Liesbeth polste in de commissie bij Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche naar de effecten van de maatregel, maar deze kon hierover maar weinig zeggen. Zo werd tot heden slechts één bewoner beboet wegens het niet naleven van de taalvereisten. Liesbeth stelt dan ook voor dat de huisvestingsmaatschappijen de taal- en inburgeringsgegevens beter registreren en aan het einde van de proefperiode actief nagaan in welke mate de huurder Nederlands spreekt en ingeburgerd is. Voor N-VA blijft kennis van de taal immers dé sleutel tot integratie.  

Laat u horen!

U wilt uw hart eens luchten over uw ervaringen met sociaal wonen in Antwerpen? Spring dan op vrijdag 10 juni, vrijdag 24 juni of vrijdag 1 juli eens binnen op het N-VA-secretariaat aan de Vlaamse Kaai 10, 2000 Antwerpen. U bent welkom tussen 12u en 17u.

 

Liesbeth Homans

Fractieleider senaat

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is