U bent hier
Antwerpen Centraal laureaat Vlaamse Monumentenprijs 2012
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois maakte vandaag de vijf laureaten van de Vlaamse Monumentenprijs van dit jaar bekend. Een van die vijf wordt op 3 september 2012 uitgeroepen tot de ultieme winnaar. De minister kent de Monumentenprijs elk jaar toe aan een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie. Zowel beschermd als niet-beschermd waardevol erfgoed komt hiervoor in aanmerking. Vorig jaar mocht het STAM in Gent de Vlaamse Monumentenprijs in ontvangst nemen.
“Met de Vlaamse Monumentenprijs wil ik de zorg voor onroerend erfgoed in de kijker zetten“, legt Vlaams minister Bourgeois uit. “We moeten het vele waardevolle Vlaamse erfgoed goed behandelen en bewaren, maar meteen ook zo goed mogelijk ontsluiten en een publieke functie geven, voor de Vlamingen van vandaag en morgen.”
De Vlaamse Monumentenprijs hecht daarom veel belang aan publiekswerking en het creëren van interesse en een (lokaal) draagvlak voor (zorg voor) onroerend erfgoed.
Dat weerspiegelt zich duidelijk in de vijf laureaten, die stuk voor stuk typevoorbeelden zijn van hoe je erfgoed kan opwaarderen en het een nieuwe, hedendaagse maatschappelijke rol geven. De laureaten zijn het Calvariekruis van de Sint-Niklaaskerk in Veurne, het huisje Mostinckx in Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek), de brouwerij en alcoholstokerij Wilderen (Sint-Truiden), de voormalige Sint-Rochuskerk uit Ulbeek (Wellen) en het Centraal Station in Antwerpen.
De vijf laureaten werden na een brede oproep en jurering door de Koninklijke Commissie van Monumenten en Landschappen geselecteerd uit in totaal 31 geldige kandidaturen.
Elke laureaat van de Vlaamse Monumentenprijs krijgt 2.500 euro. De winnaar ontvangt daar bovenop nog eens 12.500 euro.
Open Monumentendag
Het grote publiek kan traditiegetrouw de vijf laureaten van de Vlaamse Monumentenprijs bewonderen tijdens Open Monumentendag Vlaanderen, dit jaar op zondag 9 september. Die dag zetten ook andere – dikwijls verrassende – monumenten de deuren open en worden een 500-tal activiteiten (wandelingen, fietstochten, kind- en gezinsvriendelijke activiteiten, tentoonstellingen …) georganiseerd in heel Vlaanderen.
Deze editie van Open Monumentendag staat in het teken van het thema ‘Muziek, Woord en Beeld’. Het hele Open Monumentendag-programma wordt begin augustus gelanceerd via www.openmonumenten.be en de Monumentenkrant.