834.697 euro voor restauratie van de Sint-Amanduskerk in Antwerpen

Op 9 december 2010

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 834.697,11 euro toe voor de restauratie van de Sint-Amanduskerk in Antwerpen. De imposante kerk, gelegen aan de Van Kerckhovenstraat, prijkt sinds 1993 op de lijst van beschermde monumenten.

De Sint-Amanduskerk is een van de grootste en architecturaal een van de interessantste parochiekerken van Antwerpen. Ze werd gebouwd omstreeks 1870 naar een ontwerp van de jonge Antwerpse architect Lodewijk (Louis) Baeckelmans. De monumentale voorgevel met drie portalen met beeldhouwwerk, de toren met achthoekige torenspits, de klassieke opbouw met driebeukig schip: het zijn allemaal elementen van de zuivere neogotiek. Neogotische glasramen moesten het geheel vervolledigen.

 “Opmerkelijk is het intensieve hergebruik van dit monumentale gebouw midden in een zeer druk bewoonde buurt,’ voegt minister Bourgeois toe. “De volledige onderkeldering van het imposante gebouw biedt onderdak aan verschillende verenigingen. De aanwezigheid van deze kelders is een grote troef voor het verder multifunctioneel gebruik van de kerk, zonder daarom aan kerkruimte te moeten inboeten. Op die manier kan het verenigingsleven ook meegenieten van de investering.”

 Dit subsidiedossier omvat de eerste fase van het restauratieproject, namelijk de gevels en de daken. Vooral het exterieur van de kerk is in slechte toestand: een volledige vervanging van de leibedekking, het plaatsen van ladderhaken en bliksembeveiliging is noodzakelijk. Ook de goten hebben grote herstellingswerken nodig. De dakkapellen krijgen een minimale herstelling en een verfbeurt in de oorspronkelijke okergele kleur. De voegwerken aan de gevels, de restauratie van de natuursteen en het voorzien van beschermende beglazing voor de glasramen behoren ook tot deze restauratiefase.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is